1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Над 1900 са одобрените емулгатори, който се добавят в храните

Над 1900 са одобрените емулгатори, който се добавят в храните

Снимка:

Битовата химия на 21 век не е до, а вътре в хладилника

"1990 са одобрените емулгатори. Те непрекъснато се добавят в технологично готовите храни", каза диетологът проф. Донка Байкова за Нова телевизия. По думите й децата в днешно време са хиперактивни и заради голямото количество Е-та, които приемат с храните и напитките. На тях се дължал и бумът на рака при възрастните.

"Добавки, за които четем на етикета на хранителните продукти, попадат в две основни групи", отбеляза тя. Едната е на т.нар. „полезни" добавки - обогатители, витамини, минерали. Другата група включва технологичните подобрители на храната, като например емулгаторите, обясни експертът. Всеки адитив се съпътства от много страници документация. Буквата "Е" означава, че е получил одобрение от отговорната за това европейска служба с централа в италианския град Парма.

Проблемът обаче е, че съдържанието на Е-та става все по-голямо. Само в хляба има 5, а често в съдържанието на кренвиршите, освен кожата, сланината и нишестето, добавките заемат повече от 20% от консистенцията.

Даже ако минем към вегетариански модел, за да бъдем по-близо до природата, това не ни гарантира здравословен живот, тъй като плодовете и зеленчуците днес пътуват хиляди километри и за да се запазят също често се подлагат на допълнителна химическа обработка.

"Битовата химия на 21 век не е до, а вътре в хладилника", добави психологът Еленко Ангелов.

„Не плашим хората, всеки трябваше да си направи избора. Фактите обаче са следните - в продължение на 18 години аспартамът е забранен в САЩ. Подсладителят е разрешен отново, когато на власт идва Доналд Ръмсфелд, който е бил шеф на компанията-производител.

Аспартамът се натрупва в плацентата на бременните жени. Веществото се смята за отговорно и за загубата на паметта, но е в пъти по-сладко от захарта и затова производителите го предпочитат.

„Как може един човешки организъм да преработи цялата Менделеева таблица? В стремежа си да уподобят продуктите си на истински, те влагат емулгатори, овкусители, оцветители, които обаче могат да предизвикат необратими реакции. Особено изложени на риск са малките деца, хората с хронични заболявания, бременните жени", твърди проф. Байкова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.