Работи се с предварителна заявка
На опашки пред казаните в Казанлък чакат желаещи да варят ракия през този месец, предаде Фокус. Желаещите са дали предварителна заявка в ракиджийниците две седмици преди да ферментира материалът. По думите на един от местните казанджии, най-много сега се вари ракия от джанки, следвани от сините сливи и гроздето. Средната цена за сваряването на 100 литра ракия е 12 лева, а времето, за което се приготвя ценната за мнозина българи течност, е около 4 часа. От 100 кг грозде средно се получава около 18 литра ракия. Оказва се, че въпреки финансовата криза, казанлъчани варят ракия, за направата, на която е необходима и захар. 50-килограмов чувал се продава между 68 и 72 лева, в зависимост от фирмата – производител. „Който е свикнал да вари ракия, го прави, независимо от финансовите условия, а и по-добра от домашната ракия няма”, категорични са казанджиите. Те допълват, че тайната за направата на добрата ракия е правилното съхранение на материала и сваряването му навреме.