1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Швейцарски фермер откри римско съкровище

Швейцарски фермер откри римско съкровище

Монетите са много добре запазени и са сечени в края на III век

Римско съкровище от над 4 хиляди монети, откри швейцарски фермер от кантона Ааргау. Монетите са много добре запазени и са сечени в края на III век, са установили археолозите.

Стопанинът забелязал няколко монети в черешовата си градина. Веднага се сетил, че няколко месеца преди това археолози били открили наблизо римско селище и се обадил на местния институт, откъдето потвърдили, че става дума за монети на повече от 17 века.

Археолозите отцепили района с помощта на полицията и започнали разкопки. В рамките на няколко дни на площ от 5-6 квадратни метра те открили общо 4166 монети с тегло 15 килограма. Изследванията показали, че монетите са от бронз с 5-процентов примес от сребро, което се смята за много голям дял предвид тогавашните икономически условия. Според учените те са сечени по времето на императорите, които са управлявали Римската империя в последната четвърт на III и в началото на IV век.

По закон откритото съкровище принадлежи на държавата и след изследване ще бъде изложено в Историческия музей в градчето Бруг, на 30-тина километра северозападно от Цюрих.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.