1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Стотици трактори на протест в центъра на Солун

Стотици трактори на протест в центъра на Солун

Земеделците планират да останат в Солун четири дни

Стотици земеделци с тракторите си вече започнаха да пристигат на планирания протест пред комплекса на Международния панаир в Солун, където започва изложението „Агротика“, съобщи АНА-МПА, пише БТА.

Земеделците, животновъдите и пчеларите навлязоха в центъра от три различни направления. Те тръгнаха към втория по големина гръцки град от областите на Серес, Халкидики, Илия и др. Само от районите на Пела, Куфаля и Килкис в Солун са пристигнали 150 трактора.

От сутринта колони трактори се придвижваха и по магистралата Серес-Солун, съобщи ЕРТ.

Земеделците планират да останат в Солун четири дни, докато трае изложението, като за събота е предвидена голяма демонстрация.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който е в Брюксел за извънредната среща на върха на ЕС, заяви, че държавата стои до първичния сектор „в рамките на финансовите си възможности“. Той се обяви в подкрепа на предложението на Европейската комисия за временна отмяна на изискването за оставяне на дял от земеделската земя на угар, което би позволило на земеделците да обработват по-големи площи и да си осигурят допълнителен доход.

Сред исканията на гръцките земеделци е преразглеждане на общата селскостопанска политика и ориентирането ѝ към производството, реформа в социалното осигуряване на земеделците, компенсации за загубите от природни бедствия и заболявания, изграждане на инфраструктура за защита от бедствия, намаляване на себестойността на производството, необлагаемо дизеловото гориво за земеделските машини и др.

Протестите в Гърция започнаха в засегнатите от наводненията райони на Тесалия, но се разпространиха и към други области, предимно в Северна Гърция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.