1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Трифон Зарезан е

Трифон Зарезан е

Пресъздават характерни ритуали

Днес е Трифон Зарезан, празник на лозарите и винопроизводителите. Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест. Празнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите. Рано сутринта стопанката замесва хляб - пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур.

По повод 14 февруари- празника на лозарите и винопроизводителите и 100 години от основаването на първата на Балканския полуостров

лозаро-винарска кооперация “Гъмза” и ден на община Сухиндол ще бъде направен водосвет и символично зарязване на лозе в месността “Саклъка”. Ще има тържествено шествие по улиците на Сухиндол.

На централния площад и в село Карабунар ще има тържества по повод деня на лозаря и винаря. По-късно ще се проведе шествие до лозовите масиви край селото, за изпълняване на традиционния ритуал по случай Трифон Заразен. Специален гост на тържествата ще бъде Анастасия Мозер, лидер на земеделската формация, както и Емил Йончев от постоянното присъствие на Партия “Обединени земеделци”.

Трифон Зарезан ще почетат и в Поповско. На площада в поповското село Славяново, следвайки българската традиция, културните дейци от Народно читалище „Люба Велич” и кметството организират. За първи път в селото ще бъде пресъздаден характерният ритуал „резитба на лозите”, съпроводен с песни и танци. Гости на празника ще бъдат самодейци от кв. "Сеячи".

По същото време делегация от общинската администрация на Попово ще се включи в „Седмицата на виното 2009”, организирана в побратимения на Попово македонски град Неготино. На 14 февруари там е организирана официална манифестация на градския площад по повод празника на Свети Трифон.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.