1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: Защо Атанас Механдов очаква висок добив от рапицата

В АГРОФОРУМ: Защо Атанас Механдов очаква висок добив от рапицата

На фокус: Ленът – сухоустойчива култура с малко разходи за производството й

Неяснотите в новата ОСП и липсата на сигурност и предвидимост, бледнеят пред проблемите, които създава неблагоприятният климат и предизвикателствата пред земеделците от нарастващите цени на консумативи и инфлация, споделят от земеделската кооперация в с. Бръшлен.

Правилната растителна защита при рапицата е едно от най-важните условия за висок добив. Това твърди Атанас Механдов. В разгара на активния сезон на полето земеделецът събра свои колеги в село Свободен, за да сподели добрите практики в опазването на маслодайната култура.

Как ще се отразят увеличените цени на консумативите за земеделското производство и липсата на подкрепа от държавата.

Високите цени на торовете ще повишат крайната цена на хляба. Изкупната цена на пшеницата ще продължава да върви нагоре, предвиждат производители.

Много фактори влияят върху земеделската дейност. Притиснати сме отвсякъде - инфлация, високи разходи, световна криза. Секторът се нуждае от сериозна подкрепа, коментира едно от знаковите лица на Лудогорието Маломир Власов.

Развитието на пролетните култури в цялата страна е много добро. Царевицата, засята в по-ранни срокове, се развива по-бавно в сравнение с хибридите засети по-късно. Информацията обобщи агрономът Георги Герджиков.

 

Гледайте на 18 юни от 7:30 часа само по АгроТВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.