1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Добрич обучават производители по проекти от ПРСР

В Добрич обучават производители по проекти от ПРСР

183-ма добруджанци са получили финансиране по „Млад фермер”

Областната служба за съвети в земеделието в Добрич започва да подбира бенефициенти за обучение по два проекта по мярка 111 „Професионално обучение и информационни дейности” на Програмата за развитие на селските райони. Проектите са спечелени от Националната служба и ще се осъществяват от всички областни структури, уточни началникът на ОССЗ в Добрич Маринела Георгиева. С предимство ще се ползват бенефициенти по програма „Млад фермер”, по мерките за агроекология и полупазарни стопанства, и то най-вече тези земеделски производители, които през 2011 г. подлежат на проверка от Разплащателната агенция и ще подават заявления за второ плащане.

До 28 декември ще се приемат заявления по първия проект за обучителни курсове от 150 часа. По втория проект, който включва информационни дейности от 18 часа, ще се подават заявления за участие до 3 януари. В Добрич ще се провеждат обучения само по говедовъдство, бубарство и пчеларство, уточни още Маринела Георгиева. Очаква се през 2011 г. курсовете да протичат на териториален принцип.

183-ма земеделски производители от Добричка област са получили финансиране по мярката за създаване на стопанства на млади фермери. От разработените 183 проекта, само 10 не са консултирани от Областната служба. Статистиката показва, че Добричка област е на четвърто място по получаване на средства по мярката за подпомагане на млади фермери. Всеки един от добруджанските фермери е субсидиран със сумата от 24 446 лв.

                                                                                                Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.