1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Защо протестират животновъдите?

Защо протестират животновъдите?

Данъците са основният проблем, смятат гласувалите в седмичната анкета на www.agro.bg

Новата година не започна особено ведро за родното животновъдство. Още първите дни дойде лошата новина за шапа, хванат край българо-турската граница. И кошмарът започна. Първо – село Кости, после – Резово… а по последна информация и в Малкотърновското село Граматиково. Но, оказа се, шапът не е единственият проблем в сектора. През втората половина на януари животновъдите се надигнаха на протести заради неизплатени субсидии, както и заради данъка, с който от тази година ще бъде облаган браншът. Според Тенчо Колев от Сдружението на млекопроизводителите в Стара Загора, близо 10 хиляди са животновъдите в страната, на които не са изплатени субсидии или са им преведени частични суми, а по информация на Боряна Дочева от Надзорния съвет на другата браншова асоциация – пловдивската Тракия милк, не са усвоени около 5 милиона и 400 хиляди лева от парите, предназначени за субсидиране на животновъдите у нас. От името на колегите си тя категорично се обяви срещу облагането с данък на животновъдите при годишна база от 40 % печалба и 60 % разходи за всеки фермер.

Животновъдите от двата региона излязоха на протест край Долна махала. Исканията им бяха за промени в данъчното облагане и за изплащане на държавната субсидия за глава добитък. На пътя Кърджали – Момчилград също излязоха техни колеги, които заявиха, че са пред фалит и много от тях са принудени да ликвидират животните. Дошлите на място представители на фонд "Земеделие" ги увериха, че фермерите без задължения и с изрядни документи ще получат от предвидените пари.

В края на миналата седмица обаче 562 животновъди са получили субсидия за глава животно, информира зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. Той уточни, че много от тях не са се били издължили към хазната и затова не са получили и субсидиите, а други изобщо не са фигурирали в информационната система на НАП. Проблемите със субсидиите за глава животно бяха при около 1400 фермери.

По повод броженията на животновъдите решихме да попитаме вас – кое считате за най-голямото основание за тяхното недоволство?

Едва 22 на сто от гласувалите в седмичната анкета на напия сайт са посочили забавените плащания; далеч повече – 72 на сто, виждат основателна причина в данъците, които фермерите вече ще дължат; припомняме, че oт тази година за първи път се въвежда облагане на животновъдите, като 60 на сто са нормативно признатите разходи. "Това е убийство за животновъдите", коментира въвеждането на налога Господин Господинов, председател на Асоциацията на животновъдите. Третият вариант – плащането за имунопрофилактиката на животните е събрал най-малко – едва  6 на сто, от гласовете.

Напомняме ви, че може да гласувате в седмичните анкети на интернет страницата на портала www.agro.bg, рубрика Анкета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.