1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. И у нас младите фермери създадоха своя организация

И у нас младите фермери създадоха своя организация

Участниците в събитието посетиха 7 земеделски стопанства

В края на миналата седмица приключи Конференцията на младите фермери от Централна Европа. Участие в нея взеха организациите от Унгария, Румъния, Белгия и новоизградената асоциация в България. Нашите домакини дадоха възможност на гостите да се запознаят с постиженията на млади фермери от Великотърновска, Русенска и Габровска област. Участниците в срещата посетиха 7 стопанства - за отглеждане на овце, крави, биволи, калифорнийски червеи, бройлери и за производство на зеленчуци и лозов посадъчен материал.

Презентации по проблемите на земеделието в отделните страни на Европейската общност и в частност на младите фермери бяха направени в конферентната зала на хотел “Лесопарка” в Лясковец. По време на дискусията стана ясно, че възможностите Европейския съвет на младите фермери – CEJA /СЕЖА/, организацията, която обединява стопаните до 40-годишна възраст от 27-те държави членки на ЕС, са много големи. Благодарение на извоюваните от нея права се създават реални икономически предпоставки за развитието на младите земеделски стопани, бе обобщението на секретаря на международната организация Инга Клавитер.

Председателят на Националната асоциация на младите фермери в България Димитър Димитров увери присъстващите, че ще бъде направено всичко възможно исканията на нейните членове да стигнат до Европейската комисия в Брюксел, ако проблемите не може да бъдат решени на национално равнище. Той обяви, че всеки млад фермер у нас, независимо дали членува в националната организация, може да се обърне за съдействие към нея и да постави въпросите, които го вълнуват на следния електронен адрес: youngfarmersbg@abv.bg .

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.