1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов откри Център за професионално обучение

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов откри Център за професионално обучение

Центърът е към Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии “Никола Димов” в Пирдоп

По време на официалната церемония министър Цветанов подчерта, че ръководството на Министерството на земеделието и храните полага сериозни усилия  да създаде условия и възможности за развитие на модерно и конкурентоспособно земеделие, като разчита на сериозното базисно обучение  на учениците от  средните училища, включени  в системата на министерството.

Според  министър Цветанов новият Център за професионално обучение открива перспективи за изграждането на кадри, пред които се откриват възможности  за  сериозна професионална реализация. Центърът за професионално обучение в град Пирдоп е част от съвместен българо-баварски консорциум, който има за цел  да предостави възможности на лица над 16 години  с насоченост в областта на  млекопроизводството и млекопреработката да получат по-висока квалификация.

Обучението в Центъра ще създаде институционална предпоставка за провеждане на професионално обучение, за  реализиране на информационни дейности и разпространението на научни знания, които са с приоритетно значение в Програмата за развитие на селските райони.

Образователният процес  в този Център  е насочен към  придобиване на знания  за осъществяване на химичен и микробиологичен контрол в млечните предприятия,   организация на нови автоматизирани линии за производство на сухо мляко и детски млечни храни и разработки за  приложението на системата HAССP  и  сертифицирани по ISO продукти.

Предстои откриването на подобни центрове и към професионалните училища в Кнежа и Кърджали.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.