1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Приключи първото национално състезание „Млад фермер” в Добрич

Приключи първото национално състезание „Млад фермер” в Добрич

Седем земеделски училища се надпреварваха в управление на трактори и доене на животни

Първото национално състезание „Млад фермер” приключи днес в Добрич. Домакин на надпреварата беше Професионалната гимназия по аграрно стопанство, а организатор – Министерството на образованието в партньорство с Аграрния университет в Пловдив. Седем отбора от специализираните земеделски училища от Ситово, Първомай, Айтос, Пазарджик, Павликени, Кнежа и Добрич се събраха за два дни в Добрич. В базата на Професионалната гимназия по аграрно стопанство те премериха умения в няколко направления: механизация на селското стопанство, растениевъдство и животновъдство. Конкретните задачи включваха майсторско управление на трактор и оран, подрязване на лози, доене на крави, разпознаване на фуражи и семена.

Гости в Аграрната гимназия в Добрич бяха и представители на много фирми и земеделски стопанства, в които учениците извършват практическите си занятия и които предлагат след това работа на учениците. Близо 90% от възпитаниците на гимназията се реализират в сферата на земеделието или продължават да се обучават, заяви директорът инж. Господин Господинов. Не е случаен и фактът, че победителите от националната надпревара днес автоматично станаха студенти в Аграрния университет в Пловдив.

Върху 125 декара е разположена базата на ПГАС в Добрич. Преди време училището обработваше и над 1000 дека земя от ДПФ, но тези площи са върнати на държавата, коментира директорът. Според него за да е качествено образованието на учениците, е необходимо подновяване на машинния парк. Затова той апелира към агробизнеса да се обърне към учениците още с постъпването им в учебното заведение, за да могат да станат техни стипендианти. Така се гарантира качествена работна ръка, смята още инж. Г. Господинов. Дарение сеялка за окопни култури на стойност 10 хил. долара получи днес учебното заведение. В момента ПГАС подготвя и трансграничен проект с училище „Понтика” в Констанца на стойност 400 хил. евро. Той включва оборудване на две лаборатории за почвообработване и закупуване на селскостопански машини. Аграрната гимназия е в добри отношения и с американска фондация, която е избрала четири специализирани училища в страната за оборудване на фермерски кабинети.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.