1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Акция за връщане на белоглавия лешояд в българските планини

Акция за връщане на белоглавия лешояд в българските планини

20 белоглави лешояда ще бъдат настанени в клетка близо до село Ракитна

Идеята ни е да върнем белоглавия лешояд в Пирин и Рила и в региона по Струмската долина. Това съобщи Емилиян Стойнов от Фонда за дивата флора и фауна, област Благоевград по повод проекта „Завръщане на "Европейските кондори" в Рила и Пирин”. По неговите думи 20 белоглави лешояда ще бъдат настанени в клетка близо до село Ракитна. „Белоглавият лешояд, както и другите три вида европейски лешояди са се срещали в Рила, Пирин и по Струмската долина, но са изчезнали в края на 60-те години на миналия век поради използването на стрихнин за борба с вълци и други хищници. Това, което искаме да направим, е да възстановим лешоядите, за да се възстанови и биологичното равновесие в района”, информира Стойнов.

Той счита, че първи са измрели белоглавите лешояди, защото се хранят само с мърша и като намерят примамка - умряло животно, напълнено със стрихнин - го изяждат. Стойнов поясни, че единственото място, където са се запазили белоглавите лешояди в България, е по река Арда между Кърджали и Ивайловград - Маджарово и Студен кладенец. „Благодарение на това, че много рано - още през 1978 година, започват дейности на Комисията по околна среда, а по-късно Българското дружество за защита на птиците започва подхранване и поддържане на тези птици, те в днешно време увеличават числеността си там, но въпреки това се запазват само в този район, не могат да се разселват сами”, твърди той.

Възстановяването на популацията на тези птици ще стане след като се внесат лешояди от Испания. „Ако на Балканския полуостров са 250-300 двойки белоглави лешояди, на Иберийския полуостров има 25 хил. двойки. Разликата е огромна”, обясни Стойнов и допълни че в Испания популацията на тези птици е стабилна. Той отбеляза, че испанска фондация има рехабилитационен център, където лекуват животните, които са с ударено крило, счупен крак или някаква друга травма. След рехабилитацията от центъра могат да преценят дали да пуснат животните в Испания или да ги изпратят в някоя друга страна, която е предявила интерес към тях. „Хората трябва да намерят полза от това да ги има там лешоядите. Всеки да си намери по какъв начин да има полза от това нещо. Дали ще настанява гости вкъщи, дали ще направи заведение или ще продава сувенири, това зависи от местната инициатива на хората”, каза Емилиян Стойнов. Според него по този начин може да се развива еко-туризъм. За спасяването на лешоядите могат да се изградят и заградени площадки, на които хората от селата да изхвърлят умрелите домашни животни. Така ще може да се спестят и средства за транспорт на умрели животни до определените места.

В сряда 25.11.2009 от 17.00 часа в залата на Историческия музей Благоевград ще бъде представен проект за завръщане на лешоядите в Рила и Пирин.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.