1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Албатрос пропътува няколко хиляди километра от Хаваите до Лос Анджелис

Албатрос пропътува няколко хиляди километра от Хаваите до Лос Анджелис

При достигането си на материка птицата се повозила в платформата на пикап

Странстващ албатрос пропътува няколко хиляди километра от Хаваите до Лос Анджелис, като освен че летя, се повози на кораб и пикап.

Албатросът пропътувал част от разстоянието, возейки се на товарен кораб. При достигането си на материка птицата пък се повозила в платформата на пикап. Тя била забелязана от природозащитници в пристанището на Лос Анджелис - Сан Педро, където албатроси по принцип рядко се появяват.

Те хванали птицата и я отвели в специализиран център, за да се уверят, че е напълно здрава. След известен престой и "угояване" албатросът бил пуснат на свобода. За целта природозащитниците го откарали с корабче в открито море, за да не му хрумне на пътешественика да се върне обратно, пише БГНЕС. Те се надяват, че за няколко дни албатросът ще се прибере обратно на Хаваите, където птиците от неговия вид гнездят.

Странстващият албатрос има размах на крилете до 4,2 м (по-голям размах е имал само птеродактилът и най-голяма летяща птица в миналото Argentavis magnificens, която обаче е изчезнал вид). Този вид албатрос прекарва от 5 до 7 години в полет над океаните по причини, все още недобре известни на орнитолозите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.