1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Асоциация "Полимери" ще настоява за отмяна на таксата върху полиетиленовите торбички

Асоциация "Полимери" ще настоява за отмяна на таксата върху полиетиленовите торбички

Тя ще връчи петиция на премиера Бойко Борисов утре, 26 септември

Българска асоциация „Полимери“ ще връчи петиция на премиера Бойко Борисов утре, 26 септември, срещу продуктовата такса за полимерните торбички, съобщиха от асоциацията. Ще се проведе и протестно шествие, което ще тръгне в 11.30 часа от храм-паметника „Ал. Невски“, ще премине по бул. "Цар Освободител" покрай Народното събрание и ще спре пред Министерския съвет.

На 13 юни 2012 г. Министерският съвет прие изменения и допълнения в „Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци“, в сила от 1 октомври 2012 г. В резултат на тях, от 1 октомври 2012 г. всяка полимерна торбичка ще бъде облагана с потребителска такса за 2012 г. в размер на 35 ст., за 2013 г.- 45 ст. и за 2014 г.- 55 ст.

Асоциация "Полимери" настоява Министерски съвет да отмени приетото в този й вид „Изменение и допълнение на наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци“ или да отложи прилагането й до създаване на условия за ефективно разделно събиране, рециклиране и компостиране на пластмасовите отпадъци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.