1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Азия има нужда от над 1 трилион долара за климата

Азия има нужда от над 1 трилион долара за климата

Необходими са инвестиции, за да се ограничи иначе неизбежното покачване на емисиите от парникови газове

Китай, най-големият емитент на парникови газове, и още пет държави от Източна Азия се нуждаят от 80 млрд. инвестиции годишно до 2025 г., за да стабилизират своите емисии от въглероден диоксид, стана ясно от доклад на Световната банка,  предаде dnevnik.bg.

Необходими са инвестиции, за да се ограничи иначе неизбежното покачване на емисиите от парникови газове заради растежа на регионалните икономики, се казва в доклада на банката. Те ще помогнат на страните и да задоволят непрекъснато растящата нужда от енергия заради бързата им  урбанизация. Докладът, озаглавен "Вятърът на промяната: Устойчивото енергийно бъдеще на Източна Азия", посочва, че е възможно Китай, Индонезия, Малайзия, Филипините, Тайланд, Виетнам да стабилизират парниковите си емисиите до 2025 г., без това да става за сметка на икономическия растеж на страните.

Това от своя страна ще изисква генерални промени и инвестиции в енергийна ефективност и разработване на план за преминаване към енергия от възобновяеми източници. Преминаването ще подобри енергийната сигурност и в същото време ще подобри качеството на околната среда, се казва още в доклада. За да се тръгне по пътя на устойчиво развитие в енергийния сектор обаче, ще са необходими инвестиции в размер на 80 млрд. на година през следващите две десетилетия, което представлява 0.8% от БВП на региона, посочва още финансовата институция. В него се подчертава още, че БВП на страните от района в Източна Англия се е увеличил близо десет пъти за последните три десетилетия, което доведе до утрояване на консумацията на енергия. Енергопотреблението се очаква да се удвои през следващите две десетилетия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.