1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България е домакин на "ХЛЯБ НА МИРА" 2017

България е домакин на "ХЛЯБ НА МИРА" 2017

Откриха международната конференция „Мир и земеделие“

Откриха четвъртата международна конференция „Мир и земеделие”, която се провежда в рамките на проекта „Хляб на мира”. Събитието обединява 12 бивши социалистически страни от Европа, а тази година темата е „Устойчиво управление на земеделската земя“.

Организатор е Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според традицията се събира ръж от всички държави-партньори, с която ритуално се произвежда хляб на мира и се разчупва в страната домакин. Събитието край Варна откри земеделският министър Румен Порожанов. Министърът заяви, че: "Основната идея за развитието на Европа, на Шуман и на Моне, според която само сливането на интересите на европейските народи може да послужи като обединително начало за Европа, става все по-ключова и важна. Съюз между равноправни участници, водени от общите си интереси, взаимна толерантност, зачитащи спецификите и различията по между си". Порожанов допълни, че с този проект България показва лицето на Обединена Европа. Част от програмата на форума е още конференция, където ще се обсъди актуализацията на общата селскостопанска политика на Европейския съюз.

Конферентната програма започва в 9 ч. утре, 28 септември, и включва представяне и обсъждане на позициите на всички участващи държави относно бъдещата Обща селскостопанска политика на ЕС, след което е предвидена пресконференция от 12 часа. По-късно през деня ще се проведе и тържествена церемония по разчупване на Хляба на мира 2017 и предаването му на домакините през 2018 г. Естония и Латвия, както и дискусия върху засилване на обществения отзвук от посланието на проекта.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.