1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Червен код за мръсен въздух въведе Пекин

Червен код за мръсен въздух въведе Пекин

Проблемът със замърсяването на въздуха в големите китайски градове не е от вчера

В Пекин училищата са затворени от днес за три дни заради гъстия смог, който се очаква да се задържи над града между вторник и четвъртък, предаде ДПА във вторник, пише mediapool.bg. Властите обявиха вчера за първи път "червен код" за замърсяване на въздуха, макар че системата с цветните кодове беше въведена през 2013 г.

Част от родителите приветстваха решението на властите, но за други това, че децата си остават вкъщи, създаде неудобства. Някои коментираха, че въпросът не е само да се отправят предупреждения, без да се вземат други мерки. "Необходими са действия и мисля, че правителството не работи достатъчно прозрачно", каза един родител, цитиран от ДПА. "Това, че правителството обвинява за замърсения въздух натоварения трафик, не може да заблуди никого", допълни той. 

Проблемът със замърсяването на въздуха в Пекин и другите големи китайски градове не е от вчера и причината са десетилетията на безконтролен икономически растеж.

В съобщение в интернет вчера властите в Пекин посочиха, че в периода на "червена тревога" ще спрат строителните дейности на открито и да ще бъдат затворени училищата. Предвидени са също ограничения върху движението на някои видове автомобили в града с население от 22,5 милиона души.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.