1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Едва 12 процента от жителите в градовете на планетата дишат качествен въздух

Едва 12 процента от жителите в градовете на планетата дишат качествен въздух

Това констатира доклад на Световната здравна организация

Едва 12 процента от жителите в градовете на планетата дишат качествен въздух, констатира доклад на Световната здравна организация (СЗО), публикуван в Женева, предаде ИТАР-ТАСС. В рамките на мащабно изследване е била изучена ситуацията в 1600 града от 91 страни. Това представлява с 500 града повече от предишния доклад на същата тема, оповестен през 2011 година.

Експертите от СЗО установили, че половината от градското население по света диша въздух, чието замърсяване превишава максимално допустимия минимум цели 2,5 пъти. Това повишава рискът от възникването на такива сериозни болести, каквито са инсултът, болестите на сърцето, ракът на белите дробове, а също така и острите хронически респираторни заболявания.

В повечето градове, за които са съществували данни от предишни години, е било констатирано влошаване на качеството на въздуха. "В глобален мащаб, за съжаление, ситуацията със замърсяването на въздуха се е влошила", призна Мария Нейра, директор на департамента по обществено здравеопазване и защита на околната среда на СЗО.

Основните фактори за замърсяването на градския въздух са транспортът, енергоемкото жилищно строителство, прекомерното използване на енергийни източници, развитието на промишлеността, а също така и недостатъчната преработка на градските отпадъци, пише БТА.

При тази ситуация не е чудно, че според данните на СЗО от 2012 година от замърсяване на въздуха в света са починали 3,7милиона души. Според изследването в топ 10 на най-замърсените страни влизат Пакистан, Афганистан, Индия, Иран и Бахрейн.

Най-тежко се диша в пакистанския град Пешавар с население от 3,6 милиона души. Средната годишна концентрация на частици с диаметър 10 микрометра там е не по-малка от 540 микрограма на кубичен метър. По препоръките на СЗО тази концентрация не трябва да превишава 20 микрограма на кубически метър. На второ място в класацията попада пакистанският град Равалпинди (448), а на трето - афганистанският Мазари-Шариф (334). Най-чист въздух дишат градските жители на САЩ, Австралия и Канада.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.