1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК поиска от България сметищата да отговарят на европейското законодателство

ЕК поиска от България сметищата да отговарят на европейското законодателство

Продължават да съществуват 124 депа за отпадъци, които са в нарушение

Европейската комисия поиска от България да се погрижи сметищата в страната да отговарят на законодателството на ЕС. Искането е част от т.нар. хоризонтално действие, което засяга няколко държави от ЕС, предаде БТА.

Според правото на ЕС, събирането в депа на отпадъци трябва да се използва единствено като последна възможност и може да се извършва само при условие, че са избегнати последиците за здравето на хората и за околната среда, се посочва в съобщението на ЕК. България пое ангажимент да закрие сметищата, които не отговарят на изискванията на законодателството на ЕС, отбелязва Комисията.

Въпреки че е постигнат известен напредък, продължават да съществуват 124 сметища, които са в нарушение на европейското законодателство. Поради тази причина ЕК е изпратила мотивирано становище (вторият етап в производството за установяване на неизпълнение на задължения), в което е дала на нашата страна срок от два месеца за отговор. Ако не бъде получен удовлетворителен отговор, ЕК може да предяви пред Съда на ЕС иск срещу България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.