1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК удължи до 12 октомври срока за кандидатстване за наградата „Натура 2000“

ЕК удължи до 12 октомври срока за кандидатстване за наградата „Натура 2000“

Опазването на биологичното разнообразие и местообитанията е изключително предизвикателство

Крайният срок за кандидатстване за Наградата на Европейския съюз за мрежата „Натура 2000“ през 2024 г. вече е 12 октомври 2023 г. ЕК удължи първоначално определения срок - 29 септември, и заявленията могат да се подават до 12 октомври тази година.

Отличията са за високи постижения в управлението на защитени зони от „Натура 2000“, с които се демонстрира добавената стойност на мрежата за опазване на природата за местните общности и икономики в ЕС. Наградата откроява добрите практики в защитените зони от „Натура 2000“.

Опазването на биологичното разнообразие и местообитанията е изключително предизвикателство, което изисква стратегическите усилия на институциите, организациите, бизнеса и хората за бъдещето на природата в полза на обществото.

Кандидатите могат да се състезават в пет категории:

  • Опазване на сушата
  • Опазване на морето;
  • Повишаване на информираността и комуникация;
  • Социално-икономически ползи;
  • Трансгранично сътрудничество.

За всяка категория са публикувани критерии и подробна информация за добри практики, както и насоки за кандидатстване на следния линк: https://environment.ec.europa.eu/topics/nature-and-biodiversity/natura-2000-award/selection-and-evaluation_en

Могат да участват публични или частни организации, които имат принос в управлението на защитените зони, обект от „Натура 2000“. Призивът към тях е: Не пропускайте да кандидатствате сега, за да получите признанието, което заслужавате за вашите постижения, и помогнете на другите да открият „Натура 2000“ и всички нейни предимства.

На официална церемония по връчване на наградата „Натура 2000“, която ще се проведе в Брюксел през май 2024 г., ще бъдат отличени и наградени победителите.

Формулярът за кандидатстване е достъпен на следния линк: https://environment.ec.europa.eu/topics/nature-and-biodiversity/natura-2000-award/application-process_en

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.