1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екологичен проект цели опазването на единственото находище в света на Айтоско сграбиче

Екологичен проект цели опазването на единственото находище в света на Айтоско сграбиче

Растението е почти на изчезване, поради безразборното му изсичане по Сирни Заговезни за палене на огньове

„Генгерът – единствен и неповторим” е екологичен проект, който цели опазването на единственото находище в света на Айтоско сграбиче, известно още като генгер. Растението е почти на изчезване, поради безразборното му изсичане по Сирни Заговезни за палене на огньове. Проектът е с продължителност седем месеца и се изпълнява от СНЦ „Младежки информационен център”, пише burgasinfo.com.

Генгерът е водещият вид в местообитанието „Съобщества от айтоски клин” (Astracantha aitosensis), което представлява ендемични и уникални за България съобщества по възвишенията около гр. Айтос, които не се срещат никъде другаде по света. Част от него влиза в границите на защитена местност “Хисаря” и природна забележителност “Бодливо сграбиче”. Включено е в защитена зона “Айтоска планина” от европейската мрежа Натура 2000.

В дейностите по проекта ще се включат младежи от  Бургас и Айтос, които заедно ще работят за опазването на специфичното местообитание. Те ще монтират информационни табели в защитените местности и ще подновят обозначителната им маркировка. Ще участват в няколко доброволчески младежки природозащитни семинара, свързани с опазването на генгера и неговото местообитание. Проектът ще завърши с фотоизложба за популяризиране на Айтоското сграбиче като уникален за Европа вид и представянето му сред широката общественост.

Дейностите по проекта са финансирани от Национален център "Европейски младежки програми и инициативи" по линия на "Национална програма за младежта" 2011 - 2015 г., подпрограма 3: Младежко доброволчество и участие в доброволчески инициативи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.