1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС насърчава екологосъобразната икономика

ЕС насърчава екологосъобразната икономика

С 20 % е нараснал броят на работните места в тези сектори по време на рецесията

20 милиона работни места могат да бъдат създадени в екологосъобразната икономика до 2020-та година. Това сочи оценка на ЕС. Според Общността насочването на икономиката към сектори, благоприятни за околната среда, е ключ за постигане на устойчив растеж.

Повишаването на екологосъобразността на икономиката ще доведе до създаване на нови работни места и промяна на съществуващи. За тях ще са необходими работници със специализирани умения и познания, както и подходящо обучение. За тази цел Европейския съюз обяви план за оптимизиране на възможностите за работа в благоприятни за околната среда сектори. Такива са рециклиране, биоразнообразие, подобряване на качеството на въздуха, технологии за енергия от възобновяеми източници. Статистиката показва, че дори по време на рецесията броят на заетите в тези сектори е нараснал с 20%.

Подкрепа за екологосъобразната заетост

Планът на ЕС за подкрепа на създаването на работни места в благоприятни за околната среда сектори и за подпомагане на работниците на фона на промяната на естеството на работните места включва:

  • предвиждане на уменията и знанията, които ще бъдат необходими в тези сектори и оказване на помощ на работниците да ги овладеят;

  • прехвърляне на данъчната тежест от труда към замърсяването;

  • насърчаване на дискусиите между работодатели и профсъюзи за гарантиране на подкрепа за работниците;

  • подобряване на международния обмен на информация за растежа на екологосъобразните сектори; 

  • предоставяне на насоки за малките предприятия, за да се справят с прехода, да могат да се съобразяват с разпоредбите за околната среда и да предвиждат недостига на умения.

Екологосъобразна икономика

Екологосъобразната икономика се разви в отговор на изменението на климата и недостига на ресурси в световен мащаб, а характерни за нея са технологичните иновации, появата на нови пазари и измененията в потребителското и промишленото търсене.

ЕС разглежда прехода към екологосъобразна икономика като жизненоважен. Неефективното използване на ресурсите и неустойчивият натиск върху околната среда пораждат предизвикателства пред дългосрочния икономически растеж. 

Засилващото се търсене в страните с бързо развиващи се икономики води до неизбежно поскъпване на ресурсите, суровините и енергията. Европейската икономика трябва да реагира по-добре на подобни промени.

Предложеният от Европейската комисия план ще бъде изпратен на Съвета на министрите от ЕС и на Европейския парламент за одобрение.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.