1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС взима под закрилата си кучетата и котките

ЕС взима под закрилата си кучетата и котките

Решението се базира на новия член 13 от Лисабонския договор

Кучетата и котките бяха включени в Програмата на ЕС за хуманно отношение към животните, съобщи Фондация „Четири лапи“. Защитата на животните-компаньони ще бъде част от новия План за действие на Общността за хуманно отношение към животните /2011-2016/. На територията на целия ЕС ще бъде разработена система за регистрация и също така ще бъдат приети правила за отглеждане и търговия с кучета и котки.

Решението се базира на новия член 13 от Лисабонския договор, който предписва хуманното отношение към животните да бъде считано за основен принцип при всички политически действия и за всички животински видове. Властите във всички страни членки на ЕС трябва да приемат за свой приоритет проблеми като: съществените различия в отношението към домашните и бездомните животни в отделните държави, намиращи се на територията на Съюза; ограничаване на незаконната търговия с кученца; здравословните рискове за животни и хора и в крайна сметка закрилата на кучетата и котките.

„Безкрайно сме благодарни на белгийското правителство и в частност на здравния министър г-жа Лорет Онкелинкс за тази инициатива и адекватната координация по провеждането й, – коментира Хелмут Дунглер, президент на Фондация „Четири лапи“. – Закрилата от страна на ЕС на котките и кучетата е една голяма стъпка напред в посока налагане на хуманно отношение към животните.”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.