1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "EVN България" е обезопасила над 340 стълба, за да защити птиците

"EVN България" е обезопасила над 340 стълба, за да защити птиците

Финансирането на проекта е по програма LIFE+ на Европейския съюз

"EVN България" е обезопасила над 340 стълба от началото на годината, за да защити птиците, съобщи компанията. Усилията са част от общия проект на EVN и Българското дружество за защита на птиците.

Проектът е насочен специално към опазване на царския орел и ловния сокол в места, включени в мрежата "Натура 2000". Тези птици, които имат голям размах на крилете, са особено уязвими при контакт с електропреносната мрежа. Те лесно могат да докоснат с крилата си проводниците и да предизвикат късо съединение. По този начин птиците загиват и същевременно нанасят щети на мрежата, които могат да доведат до прекъсване на електрозахранването.

През ноември приключи първата фаза от проекта, в хода на която бяха монтирани защитни изолации на 74 стълба на територията на клиентски енергоцентър (КЕЦ) Бургас-юг и на 270 стълба на територията на КЕЦ Елхово, или общо 344 стълба, съобщава енергийната компания. Предстои и втора фаза, която ще продължи до 2013 г., и в рамките й ще се изолират допълнителни части от мрежата.

Финансирането на проекта за обезопасяване на стълбовете е по програма LIFE+ на Европейския съюз. Целта му е да се намали директното унищожаване на защитените видове птици в 10 зони "Натура 2000", най-важните от които са в общините Свиленград, Тополовград, Елхово, Болярово, Сливен и Пазарджик. В рамките на проекта се потвърди, че на територията на Югоизточна България гнездят общо 20 двойки царски орли и всички те са на лицензионната територия на "EVN България Електроразпределение". През 2010 г. съвместно с БДЗП бяха идентифицирани най-рисковите електропроводи около гнездата на тези птици на територията на КЕЦ Елхово и КЕЦ Бургас-юг, които е необходимо да бъдат обезопасени чрез поставяне на специални предпазни покрития върху изолаторите и проводниците на стълбовете.

"EVN България" и БДЗП работят заедно и по още един проект по програма LIFE+. Той се казва "Живот за бургаските езера" и има за фокус намаляване на директното унищожаване на защитени видове в района на Бургаските влажни зони, съобщава компанията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.