1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейското законодателство регламентира в достатъчна степен проучванията за шистов газ

Европейското законодателство регламентира в достатъчна степен проучванията за шистов газ

Това сочи изследване, възложено от ЕК

Европейското законодателство засега е достатъчно, за да регламентира проучванията за шистов газ. Въпреки това обаче може би ще бъдат необходими промени, за да се защити околната среда, след като в Европа започне етап на разработване на находищата. Това сочи изследване, възложено от Европейската комисия, съобщи Ройтерс.

Добивът на шистов газ в САЩ измени глобалния баланс между търсенето и предлагането на "синьото гориво". В Европа обаче разработването на този тип гориво не е толкова напреднало и България и Франция забраниха дейностите, свързани с шистов газ, заради опасения за околната сред, коментира Ройтерс.

"Юридическото изследване потвърждава, че няма непосредствена необходимост от промяна в законодателството на ЕС. Това се отнася до сегашната фаза на проучване", заяви днес еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер при оповестяване на проучването. Приемаме сериозно опасенията за околната среда и ще продължим да наблюдаваме развитието на добива на шистов газ в ЕС, допълни еврокомисарят.

Комбинацията от енергийни източници е прерогатив на страните членки и само те могат да решат дали да наложат забрана. ЕС обаче има възможност да затегне съответните европейски правила или да въведе нови. Юридическата компания, провела изследването, посочва, че законовата рамка е адекватна, но препоръчва обществени консултации в ранен етап при планирани дейности, свързани с шистов газ, което ще допринесе да се гарантира правна сигурност за предприемачите.

В Европа най-големи залежи на шистов газ има Полша, чиито запаси се оценяват на 5,3 трилиона кубични метра, което би покрило нуждите на страната за стотици години, отбелязва Ройтерс.

Процесът на извличане на шистовия газ изисква използването на големи количества вода и химикали и създава опасения най-вече от замърсяване на подземните води. Сегашното европейско законодателство не посочва конкретно шистовия газ, но има разпоредби, забраняващи замърсяване на водите, допълва Ройтерс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.