1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изграждането на ветропарк край Бургас се отменя

Изграждането на ветропарк край Бургас се отменя

Това съобщиха от Българското дружество за защита на птиците

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отмени решение на регионалната инспекция по околна среда в Бургас за изграждане на ветропарк, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците за БТА. Информацията е потвърдена и от екоминистерството.

Регионалната инспекция в Бургас е одобрила проект за изграждане на 11 ветрогенератора, които е трябвало да се разположат в най-интензивната част на единия от двата най-големи миграционни пътища в Европа - Виа Понтика.

За това са сигнализирали от дружеството за защита на птиците, като са пояснили, че зоната на практика представлява най-тясното място на прелетния път не само по българското Черноморие, но и по цялата ивица северно от Босфора.

Според проекта ветрогенераторните перки са щели да отстоят само на пет километра от защитената зона "Атанасовско езеро", доказана при орнитоложките проучвания като най-важното място с тесен фронт на миграция на щъркели, пеликани и грабливи птици в България.

Екоинспекцията в Бургас е одобрила проекта за ветропарка на базата на погрешно представена и интерпретирана биологична и орнитологична информация, както и поради непълна оценка за съвместимост, която не отговаря на нормативните изисквания, поясниха от сдружението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.