1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Калифорния съди петролни компании заради климатичните промени

Калифорния съди петролни компании заради климатичните промени

Те са обвинени в умишлено разпространяване на фалшива информация относно рисковете, свързани с използването на изкопаеми енергоносители

Дело за нанесени на природата щети заведе американският щат Калифорния срещу пет от най-големите петролни компании. Щатът ги обвинява в умишлено разпространяване на фалшива информация относно рисковете, свързани с използването на изкопаеми енергоносители.
 
В изявление за медиите губернаторът Гевин Нюсъм изтъкна, че петролните гиганти вече половин век лъжат хората и прикриват факта, че отдавна са наясно колко опасни за планетата са добиваните от тях фосилни горива. Затова ръководеният от него щат сега ги дава на съд, за да понесат своята отговорност.
В жалбата, подадена пред съда в Сан Франциско, се казва, че компаниите за петрол и газ от десетилетия знаят, че зависимостта от тези енергоносители ще има катастрофални последствия. Въпреки това те не са споделили тази информация с обществеността и съвсем умишлено поставят под въпрос научните доказателства за климатичните промени, за да забавят всякакви мерки за регулации в сектора. В резултат обществото с голямо закъснение е реагирало на глобалното затопляне, се казва в обвинението.
 
С евентуално полученото обезщетение Калифорния смята да учреди фонд, който да покрива щетите от бъдещи климатични бедствия като горски пожари и наводнения.
От страна на нефтената индустрия отхвърлиха аргументите на щата и ги оцениха като политически и безпредметни. Браншовата организация на петролните компании смята, че става дума за кампания срещу американската индустрия и работещите в нея, която прахосва парите на данъкоплатците. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.