1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Калифорнийска винарна избра хибридни соларни панели

Калифорнийска винарна избра хибридни соларни панели

Слънчевите панели ще са в състояние да произвеждат по 50 киловата електроенергия и еквивалента на 222 киловата топлинна енергия

Млада щатска фирма на име Cogenra Solar започна инсталацията на набор от слънчеви панели във винарна в Калифорния, които съчетават традиционните фотоволтаични соларни клетки със система за събиране на топлина, пише  greentech.bg. Инсталацията ще произвежда електроенергия за осветление на бутилиращата техника на винарната, но също така ще осигурява топла вода, която може да се използва за измиване на цистерните и варелите.

Самата винарна, собственост на Sonoma Wine Company, сега разполага с няколко параболични чинии, всяка по 10 метра дълга и широка три метра, облицовани с огледала, които концентрат слънчевата светлина върху две ленти от монокристални силициеви соларни клетки, монтирани по-горе. Параболичните чинии “седят” в комплект от механични “ръце”, които ги движат така, че да следват слънцето. Топлината се акумулира в смес от гликол и вода, която тече през алуминиева тръба зад слънчевите клетки. Разтворът на гликол се подава към топлообменник, където той загрява водата. Водата се изпомпва към резервоар за съхранение, а охладеният гликол се подава обратно към слънчевите панели.

Подобни хибридни слънчеви системи са се проваляли досега, тъй като слънчевите клетки прегряват. Cogenra обаче използва сензори, за да се следи температурата на соларните клетки, а автоматизирана система контролира охлаждането и изпомпва течността по-бързо, ако има нужда от охлаждане.

Слънчевите панели ще са в състояние да произвеждат по 50 киловата електроенергия и еквивалента на 222 киловата топлинна енергия. Гилад Алмоджи, изпълнителен директор на Cogenra, казва, че това ще намали използването на природен газ във винарната с 45 до 50 процента и ще посрещне около 10 процента от нейните нужди от електричество.

Винод Хошла, чиято компания за рисков капитал Khosla Ventures е инвестирала $10,5 милиона в проекта, казва, че технологията е изключително рентабилна.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.