1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Коалиция „За да остане природа в България“ иска оставката на Нона Караджова и Евдокия Манева

Коалиция „За да остане природа в България“ иска оставката на Нона Караджова и Евдокия Манева

Промените, приети от Висшия екологичен съвет, водят до узаконяването на заграбването на парк "Пирин", според природозащитниците

Коалиция „За да остане природа в България“ настоява за разваляне на концесията на офшорния монополист „Юлен“ АД и оставка на екоминистъра Нона Караджова и зам.-министъра Евдокия Манева. Това каза Александър Дунчев от Коалиция „За да остане природа в България”.

Това са исканията ни, тъй като диалогът се изчерпа, представителите на екологичните организации бяха изгонени от Висшия експертен екологичен съвет, не ни беше даден глас и право на участие при решаването на бъдещето на Национален парк "Пирин", обясни Дунчев.

По негови думи, след като е прекратен диалогът, и не е имало резултат, единственият начин е да бъдат искани оставките на отговорните за незаконните процедури лица. „Процедурата за промени в плана за управление на Национален парк Пирин е започната и се води под натиска на икономическата групировка, която стои зад „Юлен” АД. Нарушенията са много, част от тях са свързани с нарушения на европейското законодателство – нарушения на три европейски директиви – за местообитания, за опазването на птиците и за необходимостта от стратегически и екологични оценки при направата и промяната на планове. Тези промени, които бяха приети от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС), директно водят до узаконяването на заграбването на Национален парк "Пирин", обясни Дунчев.

Той каза още, че министърът на екологията Нона Караджова е отказала да даде информация защо е нарушавана концесията и какви стъпки ще предприеме за установяване на закона в Пирин, също така е отказала да предостави докладите на юридическите фирми, които са разписали какво е нарушено, защо е нарушено и как да се премахната нарушенията. „Вместо това, министърката толерира незаконно започната процедура, тъй като процедурата за промяна на плана за управление няма стратегическа екологична оценка”, обясни Дунчев.

По негови думи, промените ще доведат до разрешаване на ново строителство в Националния парк, въпреки че все още не е санкционирано старото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.