1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Колекционер на яйца от редки видове птици е бил заловен в Бургас

Колекционер на яйца от редки видове птици е бил заловен в Бургас

Образувано е досъдебно производство по чл. 278 от Наказателния кодекс

Колекционер на яйца от редки видове птици е бил заловен в Бургас при специализирана акция на полицията, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Става дума за британски гражданин, който живее в морския град. При обиска на апартамента му са били открити и иззети яйца от различни видове редки птици, защитени от българските и европейски закони. Сред тях са и видове като белоглав лешояд и кафявокрил огърличник.

Полицаите са открили още екипировка за катерене, уреди за обработка на яйца, фотографска техника и дневници с информация. Тя говори за извършвани посегателства върху гнезда на редица диви птици, вкл. и срещу застрашените в световен план царски орел и египетски лешояд.

Колекционирането на яйца на редки птици е специфичен вид престъпление срещу природата, което може да нанесе огромни щети върху популацията на застрашените видове, коментират от БДЗП.

Ограбването на гнездата е една от причините за изчезването на ловния сокол у нас.

Образувано е досъдебно производство по чл. 278 от Наказателния кодекс. В момента се извършват още процесуални следствени действия и се назначават различни видове експертизи с цел цялото документиране на престъпната дейност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.