1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Лешоядски приключения по Коледа в Гърция

Лешоядски приключения по Коледа в Гърция

Снимка:

БДЗП изказва своята благодарност на служителите на Национален парк „Гората на Дадя-Суфли-Лефкими“ и горската служба в Димотика и специално на Димитрис Василакис за доброто сътрудничество и професионалния подход при спасяването и грижите за черният лешояд

В навечерието на коледните празници един от освободените само месец преди това черни лешояди край Маджарово се озова в опасна ситуация в съседна Гърция.

След като  напусна района на Маджарово птицата се отправи към южната част на Сакар планина. За жалост усилията на БДЗП да задържи лешояда на българска територия не доведоха до резултат и той се придвижи по поречието на река Марица, прекосявайки границата между България и Гърция южно от Свиленград.

На гръцка територия птицата намира необичайно място за почивка – крайните къщи и селскостопански постройки на гръцко село. Екип на БДЗП подава сигнал до управлението на Национален парк „Гората на Дадя-Суфли-Лефкими“ и горската служба в Димотика. След 24-часови премеждия и два неуспешни опита за залавяне, птицата е уловена рано сутринта на 22 декември от нашия колега Димитрис Василакис горската служба в Димотика. Благодарение на дългогодишния си опит и работа с лешоядните видове птици, Димитрис успява да намери най-правилния подход за улавяне на птицата и  опитите му се оказват успешни. Птицата е прегледана и, след като не са установени никакви наранявания, е настанена за грижи в Национален парк „Гората на Дадя-Суфли-Лефкими“.

При реинтродукцията на лешоядни видове птици някои от индивидите, въпреки еднаквите условия, при които се отглеждат и адаптират, по-трудно успяват да се справят с живота в дивата природа в първите седмици след освобождаването. Те могат да проявят нетипично за птиците поведение и да бъдат наблюдавани на места, непривични за тях. Такъв е и случаят с женската птица, която Димитрис успява да спаси.

Птицата ще престои известно време в Гърция и след това се планира да бъде върната в мястото за реинтродукция на вида край град Маджарово, където отново ще бъде освободена, за да се присъедини към останалите черни лешояди в района.

БДЗП изказва своята благодарност на служителите на Национален парк „Гората на Дадя-Суфли-Лефкими“ и горската служба в Димотика и специално на Димитрис Василакис за доброто сътрудничество и професионалния подход при спасяването и грижите за черния лешояд.

Птиците са предоставени от испанската неправителствена организация GREFA (Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona), която  от години работи за спасяването и рехабилитацията на пострадали диви птици. Дейностите по връщане на черните лешояди в Източни Родопи се осъществяват от Българско дружество за защита на птиците в сътрудничество с Фондация „По-диви Родопи“ и са финансирани от Rewilding Europe.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.