1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Липсата на достатъчно информация – пречка за прилагане на Зеления преход

Липсата на достатъчно информация – пречка за прилагане на Зеления преход

Искра Михайлова, евродепутат: Зеленият преход не е политическа декларация

Искра Михайлова, евродепутат: Зеленият преход не е политическа декларация

На езика на Брюксел Зеленият преход звучи като мисия отвлечена и дори невъзможна. Българският фермер все още се лута в новата терминология и новите изисквания - екосхеми, интервенции, задължителни и практики с доброволен характер. Имат ли основание всички тези страхове?

„Разбирам притесненията на земеделските производители, които са продиктувани не от нежелание да се включат в модерните тенденции в земеделието или нежелание да приемат европейската политика, а просто от липса на информация. В това отношение българската държава е длъжник на българските фермери. Ние имаме нужда от ясна информация, която да обяснява не само какво иска Брюксел, а как това ще се отрази на всеки конкретен производител и какво той ще спечели, ако приложи такива мерки и какво ще загуби, ако не ги приложи. Мисля, че ако този проблем се преодолее, ще имаме много повече съюзници между българските земеделски производители за Зеления преход на Европа“, каза Искра Михайлова, евродепутат от „Обнови Европа“.

Според Атидже Алиева – Вели, евродепутат от „Обнови Европа", член на Комисия АГРИ в ЕП, „трябва да водим широка дискусия за обществените очаквания от Зеления преход и в земеделието и във всички сектори на икономиката. Няма как без да имаме национални цели да оползотворяваме възможностите, които Зеленият преход и Дигиталният преход ни дават и да използваме потенциала на България.“

Когато трябва да се направи икономическа оценка на Зеления преход, икономистите се разделят на два лагера. Едните казват, че Зелената сделка е лудост, че тя не се съобразява с пазарните механизми и ще доведе фермерите до фалити. В другия лагер са онези, които смятат, че в името на бъдещето на планетата, си струва да се промени изцяло моделът на правене на аграрен бизнес.

Искра Михайлова подчерта: „Аз съм абсолютно убедена, че ние носим отговорност за децата си и за поколенията напред. Нека покажем, че ни е грижа за земята ни. Нека да покажем, че имаме отношение към това, което сме получили. Второ – аз съм убедена, че Зеленият преход в никакъв случай не е политическа декларация. Зеленият преход стъпва на много сериозна технологична база. Много напред са отишли някои страни в технологичните промени що се отнася до производство на чиста енергия, до производство на чисти подобрители на почвата. Ако България е направила пропуски, това не означава, че Зелената сделка не върви успешно напред. Аз работя в сферата на енергийната ефективност примерно на сградния фонд в Европа. Десетки пъти съм го чувала, че това няма да се случи в България. Но то се случва в много страни - защо да не се случи и в България. Ако се случва на толкова много места, значи нека се вгледаме и видим къде е нашият проблем. Ако ние имаме проблем, нека да го решим и тогава да бъдем заедно с всички останали в един преход, който е исторически за Европа и за света, но заедно с това е обосновано от нашето дълбокото усещане за уважение към природата ни.“

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.