1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Морските обитатели на Галапагос са застрашени

Морските обитатели на Галапагос са застрашени

Покачване на температурата на морската вода, свръхриболовът и туризмът са основните причини за това

Прекомерният риболов и климатичните промени са нанесли непоправими щети на природата по крайбрежието на Галапагоските острови, алармираха еквадорски учени, цитирани от ЮПИ.

Морската звезда от вида Heliaster solaris и рибата от вида Azurina eupalama се смятат за изчезнали, докато галапагоският пингвин е на косъм от изчезването, се казва в доклад, публикуван в Global Change Biology. Други 6 вида е възможно да изчезнат, докато 36 вида са класифицирани от Световния съюз за опазване на природата като уязвими, застрашени или критично застрашени.

Специалистите твърдят, че виновниците са свързаното с глобалното затопляне покачване на температурата на морската вода, свръхриболовът и туризмът, съобщи телевизия Скай нюз. Ако морски видове изчезват в един от най-прочутите и най-грижливо съхранявани обекти на световното наследство, тогава какво ще се случи в останалата по-малко изследвана част от света, се пита изследователят Скот Хендерсън от организацията Conservation International. Галапагоските острови са известни с големия брой видове, изследвани от Чарлз Дарвин. Наблюденията му са довели до Дарвиновата теория за естествения подбор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.