1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ и областните управи предприемат съвместни действия за осигуряване на проводимостта на речните корита

МОСВ и областните управи предприемат съвместни действия за осигуряване на проводимостта на речните корита

Предстои данните да се използват от междуведомствена комисия, която ще има задачата да разглежда заявленията на областните управители за финансиране на мерки за осигуряване на проводимост на тяхна територия

Министерството на околната среда и водите и областните управи предприемат съвместни действия за осигуряване на проводимостта на речните корита с цел превенция и защита от наводнения. Това стана ясно на онлайн среща, в която участваха министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова, зам.-министър Петър Димитров, областни управители, заместник областни управители и експерти от МОСВ и областните администрации.

„Темата е от сериозна обществена значимост, затова нека отговорно и в партньорство преодолеем предизвикателствата пред нас. Последиците от наводненията в началото на септември ни накараха като ръководство на министерството да потърсим по-различен алгоритъм на действие, за да сме по-ефективни в превенцията“, каза министър Росица Карамфилова.

Тя уточни, че до момента не е правен подобен цялостен преглед на реките за местата с нарушена проводимост и необходимостта от почистването им, а предприетите действия от страна на служебното ръководство на МОСВ са с цел координация с местната власт. По този начин ще могат да се идентифицират проблемните речни участъци и където се налага, ще се даде по-висок приоритет на спешните такива.

„Трябва стъпка по стъпка да започнем почистването и обезопасяването им. За да постигнем крайното решение, е необходимо да поставим правилно задачата. Темата не се свежда само до осигуряването на средства“, коментира министър Карамфилова.

Тя уточни, че се планират разговори и с местната власт, като под ръководството на зам.-министър Петър Димитров във всяка Басейнова дирекция ще се направи среща с общините, които попадат в нейния териториален обхват.

„Искаме по всеки отделен случай да се вземат превантивни мерки, а при казуси, които са идентични на териториите на басейновите дирекции, да използваме добрите практики и да ги приложим на територията на цялата страна“, обясни още министър Карамфилова.

Зам.-министър Димитров каза, че на предстоящите срещи ще бъдат представени подробно дейностите, които трябва да се извършат в класифицираните участъци от реките.

„Направили сме много сериозен анализ на информацията, получена в басейновите дирекции от областните администрации и общините. На базата на този анализ е определена степента на риск от затруднена проводимост“, поясни той.

Предстои данните да се използват от междуведомствена комисия, която ще има задачата да разглежда заявленията на областните управители за финансиране на мерки за осигуряване на проводимост на тяхна територия.

Областните управители се обединиха около мнението, че е необходима промяна в подхода, като отбелязаха, че приветстват усилията на министерството, насочени към превантивни дейности.

На срещата беше представена нормативната уредба, регулираща осигуряването на проводимостта в речните корита извън населените места.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.