1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ ще въведе отчисления за всеки тон депонирани отпадъци

МОСВ ще въведе отчисления за всеки тон депонирани отпадъци

Снимка:

Целта е и да се акумулират средства в общините

Така наречената "такса депониране" от 2011 г. ще повиши такса смет за гражданите с около 60 стотинки. Тя ще бъде еднаква за всички общини и ще бъде въведена последователна скала за следващите четири години,заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова. За 2011 година отчисленията са по три лева на тон депонирани отпадъци.

Нормата, натрупана средно за страната, е около 300 килограма на жител, това означава, че на жител се падат средно за страната по 98 стотинки за следващата година. Като се има предвид обаче, че между 40-50 % от таксата битови отпадъци се плаща от юридически лица, за гражданите това е почти наполовина – около 60 стотинки, делено на четири, тъй като таксата може да се плаща четири пъти в годината, това означава около 15 стотинки на жител, обясни министър Нона Караджова.

Рязкото увеличение на таксата ще е през 2014 година, когато е приложен размер 35 лева на тон, тоест около 11 лева на жител. Причината е, че сепариращи инсталации могат да се изградят за две години и ако общините го направят, ще намалят отчисленията. Според министърът на околната среда и водите Нона Караджова, тази такса през 2014 година може да накара общините да се „разтревожат” и да направят инсталациите. Общини, които са изградили своите системи, ще плащат значително по-малко – като София и Търговище. Караджова каза, че това са отчисления, които общините са длъжни да правят още от 1997 година по силата на Закона за местните данъци и такси.

Законът предвижда таксата за битови отпадъци да има три елемента, – първият е свързан с разходи по експлоатация на системите, на второ място разходи за изграждане на бъдещи съоръжения след закриване на съществуващи за третиране на битови отпадъци. По думите на Караджова – повече от 10 години много малко общини изпълняват тази разпоредба на закона и затова се въвежда допълнителен механизъм, така че те да започнат да изпълняват това свое задължение. Ето защо ние въведохме тази такса, която ще се плаща на всеки тон депониран отпадък, обясни тя.

Целта е и да се акумулират средства в общините, тъй като тези пари остават в самите общини. Друга цел е да се стимулират общините да изграждат системи за предварително третиране – инсталации за сепариране, за компостиране и т.н. Колкото повече общините намаляват депонираните отпадъци и извършват предварително третиране, толкова по-малко отчисления ще правят.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.