1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Насърчават играждането на малки соларни инсталации в Унгария

Насърчават играждането на малки соларни инсталации в Унгария

Към момента повече от 50 % от електричеството в страната идват от единствената ядрена централа

Нови средства и по-смекчени правила за изграждането на малки соларни инсталации за производство на електричество планира унгарското правителство. С това кабинетът иска да даде тласък за развитието на възобновяемите енергийни източници.

Към момента повече от 50 процента от електричеството в Унгария идват от единствената ядрена централа, други 30 на сто се внасят от чужбина. Според експерти, този дял трябва да бъде намален.

"Правителството подкрепя създаването на възможно най-много слънчеви електроцентрали в Унгария", заяви на пресконференция ръководителят на кабинета на премиера Янош Лазар. Замислените нови правила ще улеснят използването на селскостопански площи за изграждане на соларни паркове. Държавата ще предоставя и преференциални условия за кредити. С влизането в сила на тези правила, държавата се задължава да изкупува всичката електроенергия, генерирана от новите слънчеви инсталации.

Дългосрочната цел на програмата е да се сведе до минимум нуждата на Унгария от внос на електричество през следващите две десетилетия. Към 2013 година възобновяемата енергия в Унгария е имала дял от 10 процента от цялото потребление. До 2020 година този дял трябва да нарасне на 13 на сто. В края на миналата година унгарският енергиен регулатор е издал 2600 разрешителни за слънчеви електроцентрали. Половината от тях вече са в процес на изграждане. Унгария ще увеличи производството на слънчева енергия

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.