1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Националните паркове „Централен Балкан" и „Рила" защитиха сертификатите си

Националните паркове „Централен Балкан" и „Рила" защитиха сертификатите си

Те са членове на Европейската мрежа от защитени територии PAN Parks за следващите пет години

Националните паркове „Централен Балкан" и „Рила" защитиха сертификатите си като членове на PAN Parks. Двата парка са сертифицирани за още пет години, а сертификатите бяха връчени на директорите им Нела Рачевиц (парк „Централен Балкан") и Красимир Андонов (парк „Рила) на годишната конференция на Фондация PAN Parks, състояла се от 4 до 8 септември в Национален парк Боржоми - Карагаули (Грузия).

Подновяването на сертификациите е в резултат на оценките на екипи верификатори, изпратени от Фондация PAN Parks, които проверяваха през месеците юни и юли как парковите дирекции изпълняват изискванията и ангажиментите, поети със сертифицирането на парк „Централен Балкан" през 2003 г. и парк „Рила" през 2005 г. за членове на eвропейската мрежа PAN Parks, съобщиха от МОСВ.

По време на проверките в двата парка Владивой Ванкура, отговарящ за природозащитните дейности на фондацията, Катерина Раковска от българския филиал на Фонда за дивата природа (WWF) и независимите международни консултанти Александър Зинке - за парк „Централен Балкан" и Гордън Милър - за парк „Рила", посетиха туристически маршрути и природни атракции в защитените територии, срещнаха се със сертифицирани бизнес партньори на Фондацията и двете дирекции, с ползватели на ресурси в парковете, с членове на местните Пан Паркс групи и служители на парковите администрации.

Проверяващите търсиха информация и отговори, доколко и как се изпълняват петте критерия, които са в основата на сертификацията, както и какви мерки са предприети от ръководствата на двата парка за изпълняване на направените от фондацията препоръки.

Положителните доклади, изготвени след проверките, дадоха основание на фондацията да препотвърди сертификатите на парк „Централен Балкан" и парк „Рила" като членове на Европейската мрежа от защитени територии PAN Parks за следващите пет години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.