1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Националният план за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове е одобрен от ЕК

Националният план за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове е одобрен от ЕК

За 2009 г. българският бизнес има повече от 6 милиона свободни квоти

Националният план за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове за периода 2008 - 2012 година е одобрен от Европейската комисия. Това беше съобщено официално в МОСВ с писмо от Главна дирекция „Действия по климата” на ЕК. България получи зелена светлина за участие в Европейската схема за търговия с емисии на парникови газове съгласно европейската директива. В Националния план за разпределение на квоти са включени 132 инсталации, които попадат в обхвата на схемата.

Предстои на операторите да бъдат издадени разпределените им вече квоти за периода 2008 – 2010 г. Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/, която е администратор по Националния регистър за отчитане на издаването на квоти, вече изпраща уведомителни писма до операторите за размера на определените им по плана квоти и размера на таксата, която трябва да заплатят за издаването им. Веднага след заплащането на таксата от оператора, ИАОС потвърждава определените му квоти, с което той става легитимен участник в Европейската схемата за търговия с емисии на парникови газове.

За 2008 г. са разпределени квоти на предприятията, равни на техните верифицирани емисии. За 2009 г. българският бизнес има повече от 6 милиона свободни квоти, които може да продаде. Цената на единица квота в момента се движи между 13 и 14 евро. Една издадена квота е разрешение за емитиране на 1 тон въглероден диоксид в атмосферата. Когато предприятието е емитирало по-малко емисии от разрешените от Националния план, то може да продаде разликата или да я запази за следващата година. Квотите за 2009 г., които са изразходвани от предприятията според верификационните им доклади, следва да бъдат върнати в националния регистър в срок до 30 април.

Схемата за търговия с квоти е основният инструмент на ЕС за изпълнение на задълженията на Общността по Протокола от Киото за намаляване на емисиите на парникови газове с 8 % спрямо нивото им през 1990 г. Европейската схема за търговия се осъществява до края 2012 г., след което предстои да бъде видоизменена.
      

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.