1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Наводненията в Австралия са предизвикани от климатичния феномен Ла Ниня

Наводненията в Австралия са предизвикани от климатичния феномен Ла Ниня

Той се характеризира с повишаване на температурите на морската повърхност в централните и източните части на Тихия океан

Тежките наводнения, които заляха австралийския щат Куинсланд и засегнаха над 200 хиляди души, са предизвикани от климатичния феномен Ла Ниня, предаде АФП, позовавайки се на информация от метеорологичните служби в страната.

Според службите феноменът, който по принцип се свързва с крайни метеорологични условия, се е появил през юли в Тихия океан, предизвиквайки най-влажната година в Австралия, откакто съществува отчетност за валежите. Общо 40 града бяха засегнати от наводненията на площ, голяма колкото Франция и Германия взети заедно.

Феноменът Ла Ниня се характеризира с повишаване на температурите на морската повърхност в централните и източните части на Тихия океан. Той е придружаван от силни валежи в Индонезия, Малайзия и Австралия и с периоди на засушаване в Южна Америка, бури в тропическите части на Атлантическия океан, студени вълни в Северна Америка и дъждовно време в югоизточната част на Африка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.