1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Наводненията в Австралия ще се отразят на икономиката и растежа

Наводненията в Австралия ще се отразят на икономиката и растежа

Най-засегнати са земеделието и миннодобивната промишленост

Огромните наводнения в североизточната част на Австралия опустошават реколтата и производството на мините, предизвиквайки поскъпване на суровините, което може да се отрази на икономическия растеж на страната, прогнозират икономисти, цитирани от Франс прес.

Наводнените райони са с площ колкото териториите на Франция и Германия взети заедно. Най-засегнати са земеделието и миннодобивната промишленост, но също така и туризмът и малките предприятия.

Работата е спряна в 75 процента от каменовъглените мини в щата Куинсланд, който осигурява половината от световните доставки на коксови въглища за металургията, посочи министър-председателката на щата Ана Блай. Според нея спирането на работата в мините ще има значително отражение в дългосрочен план не само на национално, но и на международно равнище.

Наводненията, които засягат над 200 000 души, предизвикват поскъпване на суровините като въглищата и пшеницата.

Икономистите очакват наводненията да се отразят на икономическия растеж в краткосрочен план, макар все още да е рано да се изчислят цялостно мащабите им.

Но докато селскостопанският сектор ще пострада от загуба на реколтите, миннодобивната промишленост ще понесе само забавяне на производството. Водата от мините ще трябва да се изпомпа и работата ще се възобнови - въглищата са си там, не са изчезнали като житото, подчерта Алън Остер, икономист от банка Ен Ей Би (NAB). Според него за 12 месеца щетите могат да достигнат около 0,6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.