1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Най-голямата фотоволтаична инсталация в света се изгражда в Египет

Най-голямата фотоволтаична инсталация в света се изгражда в Египет

За Кайро соларният проект е част от общонационална стратегия

Най-голямата фотоволтаична инсталация в света се изгражда в Египет. Първите мощности вече са включени в електропреносната мрежа на страната.

Соларният парк е разположен близо до град Асуан, в южната част на Египет. Когато е готов, той ще произвежда близо 1,9 гигавата електроенергия. Мястото е избрано заради сухия, почти пустинен климат, както и заради продължителното слънцегреене в региона.

Влезлите в експлоатация части от мегапроекта дават в момента едва 64 мегавата ток, но дори сега това е най-голямата слънчева инсталация в Египет. На площ, равна на 50 футболни игрища, са разположени 200 хиляди соларни панела, които се движат със слънцето и осигуряват ток за 20 хиляди домакинства. В крайна сметка целият комплекс ще се състои от 41 такива инсталации.

Египет е най-населената държава в арабския свят. За Кайро соларният проект е част от общонационална стратегия за изграждане на мощности за възобновяема енергия, с които делът на така произведеното електричество до 2022 година да нарасне на 20 процента. Единственият проблем за инсталацията в пустинни условия е пясъкът, който се отлага по панелите. Тъй като в региона почти не падат валежи, които да го отмият, инженерите обмислят изграждане на специален водопровод, с който да доведат необходимата вода от река Нил.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.