1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Немска компания разработи мобилен робот, инсталиращ наземни соларни системи

Немска компания разработи мобилен робот, инсталиращ наземни соларни системи

Този футуристичен начин на инсталиране е 8 пъти по-бърз и изисква около 1/10 от броя на работниците

Пред всички ни стои монументалната задача да започнем да използваме чиста елекрическа енергия и няма съмнение, че това ще стане много по-лесно и бързо, ако можем да намалим значително разходите за генериране на чиста енергия. Цените на слънчевите фотоволтаични (PV) панели спадат драстично всяка година, но тези разходи са само една част от всичко. Освен тях има и други разходи, които не намалват така драстично – а най-сериозният от тях е цената на труда, пише greentech.bg.

Стандартизирането и опростяването на инсталациите на соларни масиви може да направи много по-евтина и по-достъпна соларната енергия за обикновения човек. Производителите вече използват модерни машини, за да облекчат монтажа, но не може ли същото да стане и с монтажистите? Добре дошли в ерата на роботите.

В немската компания Gehrlicher са разработили мобилен робот, който може да „инсталира автоматично наземни соларни системи ден и нощ, във всякакви атмосферни условия.”

Според PV Kraftwerker – друга немска фирма, която прави подобни неща – този футуристичен начин на инсталиране е 8 пъти по-бърз и изисква около 1/10 от броя на работниците. Това означава, че в същия период от време като “традиционния” метод могат да се инсталират 80 пъти повече слънчеви панели! Е, това ако не е впечатляващо повишаване на производителността! Що се касае до разходите, един робот за 900 000 долара, закупен от слънчев инсталатор, може да се изплати за „по-малко от една година постоянна употреба“.

Роботите не правят всичко, но с течение на времето те трябва да се „научат“ да правят все повече и повече и да позволят на същия брой хора да инсталират значително повече панели.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.