1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нова слънчева централа ще заработи през лятото в Ихтиман

Нова слънчева централа ще заработи през лятото в Ихтиман

Българската фотоволтаична асоцициация предлага годишен праг за изграждане на нови слънчеви електроцентрали

Нова слънчева централа с капацитет 2 мегавата ще заработи в община Ихтиман до края на юни. Това съобщи кметът на общината Маргарита Петкова на шестия конгрес за Югоизточна Европа "Възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност" в София предаде dnevnik.bg. Инвестицията е на българската фирма "Сън сървиз" и две китайски компании - "Polar Photovolatics" и "Wiscom", и е на обща стойност около 10 млн. евро. Централата ще бъде разпложена върху 80 декара нископлодородна земеделска земя.

В Ихтиман от миналата година работи и първата по-голяма за страната слънчева централа с мощност 1 мегават. Тя е на 45 декара също ниско продуктивна земеделска земя и изграждането й е струвало 4 милиона евро. Централата също е собственост на "Сън сървиз". До момента тя е произвела над 1000 мегаватчаса енергия. По време на форума бяха представени добри практики за внедряване на възобновяеми енергоизточници и мерки за енергийна ефективност в различни европейски градове. В третия по големина шведски град Малмьо например голяма част от електричеството е от алтернативни източници. В градчето работи една от най-големите слънчеви централи в Скандинавия и един от най-големите офшорни вятърни паркове. Един от кварталите на града – преустроено бивше пристанище, се захранва изцяло с възобновяема енергия от вятърни генератори.

От друга страна Българската фотоволтаична асоцициация (БФА) предлага годишен праг за изграждане на нови слънчеви електроцентрали . Това стана ясно от думите на Никола Газдов, председател на бизнес организацията, която представлява около 60 компании от бранша. Експерти от различни български и международни компании обсъдиха проблемите и перспективите на слънчевата енергетика по време на шестия конгрес за Югоизточна Европа "Възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност" в София, който ще приключи утре.

Идеята на БФА е с промени в закона за възобновяемите енергоизточници да бъде поставен годишен таван за изграждане на фотоволтаични инсталации, над който всяка новопостроена централа ще трябва да продава електричеството си на много по-ниска цена от преференциалната за бранша. Според сегашния Закон за възобновяемите и алтернативните енергийни източници държавата и електроразпределителните дружества са длъжни приоритетно да изкупуват цялата произведена електроенергия от ВЕИ в България. Предложението ще доведе до пресяване на инвеститорския интерес към екоенергията, защото в момента осъществяването на сериозните проекти е затруднено от множеството спекулативни заявления за екоцентрали. В момента в България има заявки за разполагане на нови 4000 MW фотоволтаични панели. До края на тази година обаче реално ще се изградят между 10 и 50 MW, сочат прогнози на БФА.

Газдов счита че, германският модел на развитие е най-подходящ за българските условия. Обмисляният праг за слънчеви мощности е заимстван от Германия, където т. нар. "коридор" за годишен ръст регулира изграждането на слънчевите мощности. За 2010 г. например беше предложено ако инсталираните мощности надхвърлят 3500 MW, преференциалната цена за изкупуване на чистия ток да бъде намалена с допълнителни 2.5% освен редовното годишно намаление. Ако бъдат изградени повече от 4500 MW, спадът на преференцията ще бъде с 5 на сто.

Новият ВЕИ закон трябва да бъде готов до декември, като очакванията са, че разпоредбите му ще разрешат настоящите проблеми, свързани с присъединяването на централите за "зелена" енергия към преносната и разпределителната електромрежа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.