1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нова соларна система може да увеличи значително производството на енергия

Нова соларна система може да увеличи значително производството на енергия

По света вече има слънчевите панели, поставени върху водоеми

Инженерингова компания в Италия е измислила начин за увеличаване на капацитета на соларните панели с концентратори, без да похабява ценна земя – като ги постави върху салове, пише greentech.bg.

Scienza Industria Tecnologia (SIT) тази седмица издаде подробности за соларна система, наречена Плаващ соларен концентратор с проследяване. Той се тества в Италия и Южна Корея. Надеждата на изследователската компания е, че тези слънчеви концентратори ще се използват в малки езера или изкуствени водоеми във ферми и кариери.

По света вече има слънчевите панели, поставени върху водоеми. Но SIT се опитва да използва водата като предимство – за охлаждане панелите, съчетани с концентратори.

Отразяването на светлината чрез огледала към стандартните силициеви соларни панели може да увеличи значително производството на енергия. Но високата температура, постигана чрез концентриране на светлината, всъщност съсипва ефективността на силициевите соларни клетки. В своя дизайн SIT кара водата да циркулираща през панелите, което може да увеличи продукцията с около 10% на годишна база.

Марко Роза Клот, професор в Университета във Флоренция, допринесъл за дизайна на плаващия слънчев концентратор, казва, че ако 10% от изкуствените водоеми и езера в Сицилия биха били покрити със слънчеви панели, те ще генерират 1 гигават енергия в пиковите часове. Цената на системата междувременно ще бъде с 20% по-ниска от от тази на наземните слънчеви масиви.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.