1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Община Силистра изгражда водна инфраструктура за над 70 млн. лв.

Община Силистра изгражда водна инфраструктура за над 70 млн. лв.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда”

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов подписаха договор  за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на Районна пречиствателна станция за отпадъчни води, доизграждане на канализационната мрежа и частична реконструкция на водопроводната мрежа на град Силистра. Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” и е на стойност 72,5 млн. лв.

Около 46 хиляди жители в община Силистра ще споделят ползите от реализирането на проекта, като в пречиствателното съоръжение ще постъпват отпадъчните води на  Силистра, Айдемир и Калипетрово.  

На церемонията по подписването министър Караджова отбеляза, че този проект е част от изпълнението на Дунавската стратегия за опазване чистотата на Черно море. „Забележително постижение е, че около 200 тона годишно азот и фосфор ще се отстраняват и няма да се изливат  в река Дунав. С реализацията на проекта ще бъде осигурена модерна инфраструктура, която ще е в полза за населението и икономиката на Силистра” – акцентира министър Караджова.

"Това е най-големия проект, който общината ще изпълнява. Надяваме се, че с него ще се повиши качеството на живот на жителите и гостите на града и ще се намали дисбалансът между инвеститорския интерес и съществуващата водоснабдителна инфраструктура" - каза в отговор кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов.

В Дунавския регион по „Околна среда 2007-2013 г.” са договорени проекти на обща стойност над 381 млн. лв. и са извършени плащания за над 63 млн. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.