1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общините предлагат нова методика да определя парите за зимно почистване според климата

Общините предлагат нова методика да определя парите за зимно почистване според климата

НСОРБ ще предложи на финансовия министър да бъде сформирана работна група

Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) предлага да бъде променена методиката за определяне на трансфера от централния бюджет за зимно поддържане на общинските пътища през периода 2013-2015 година. Това съобщи днес кметът на Добрич Детелина Николова, която е член на управителния съвет на неправителствената организация, цитирана от БТА.

По думите й новата методика трябва по-обективно да отчита климатичните различия в регионите и свързаните с това разходи за зимно поддържане на пътищата. Необичайно тежката, според данни на БАН, за последните петнадесет години зима на 2012-а постави повечето общини в кризисно или бедствено положение.

Общите разходи на общините за зимно поддържане на пътищата надвишават с над 7.3 милиона лева изразходвания ресурс през миналата година, като неразплатените средства се увеличават с над пет пъти и достигат близо 11 милиона лева, се посочва в становище на управителния съвет на НСОРБ. Според управителния съвет на сдружението трансферът от държавния бюджет покрива само 20% от реалните разходи на общините за зимно поддържане на пътищата.

В проекта за тригодишната бюджетна прогноза на финансовото министерство е предвиден ръст от 5 милиона лева в трансфера за зимно поддържане на пътищата през 2013-а спрямо 2012 година. Този размер е запазен и за 2014 година, допълни Николова.

НСОРБ ще предложи на финансовия министър да бъде сформирана работна група с представители на Министерство на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на сдружението, която да разработи промените в методиката за трансфера на средства от държавния бюджет за зимно поддържане на общинските пътища.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.