1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общинските съветници в Добрич вдигнаха такса "смет"

Общинските съветници в Добрич вдигнаха такса "смет"

Приетото поскъпване е по-голямо от първоначално анонсираните в докладната на кмета Детелина Николова 3 промила

От два на 3,5 промила върху данъчната оценка на имота вдигнаха таксата "смет" общинските съветници в Добрич на днешната сесия. Приетото поскъпване е по-голямо от първоначално анонсираните в докладната на кмета Детелина Николова 3 промила. Този размер беше дискутиран и на общественото обсъждане.
 
На заседанието на общинския съвет обаче заместник-кметът по финансовите въпроси Иван Колев изненадващо предложи по-висока от обсъжданата такса. Той мотивира по-новата цена със заложените 5,9 млн. лв. за чистота тази година, но по сегашните стойности събраните средства ще са не повече от  4,5 млн. лв. Колев припомни, че общината трябва да внесе 1,1 млн. лв. за изграждане на депото за битови отпадъци край добричкото село Стожер. Освен това през следващата година е предвидено драстично увеличение на отчисленията за отпадъците, които общините плащат на РИОСВ - Варна. Сумата скача от 9 на 15 лева за тон смет, пише "Дневник".
 
Непроменена остава таксата за смет от 7 промила за фирмите. Предвидено е бизнесът и собствениците на еднофамилни къщи да имат възможност да плащат за количество.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.