1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Осигуряването на дърва за огрев е приоритет пред горските стопанства

Осигуряването на дърва за огрев е приоритет пред горските стопанства

Снимка:

Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в парламента

Осигуряването на дърва за огрев е приоритет пред горските стопанства. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в парламента. Отчетената реализация от горските стопанства към края на октомври е 1,050 млн. пространствени кубически метра, които са задоволили нуждите на 200 000 домакинства.

Това е с 235 000 куб. м. повече от миналата година. До края на годината има готовност за осигуряването на още 300 000 куб. м за продажба на физически лица и при искане от кметовете това количество може да бъде завишено, каза Найденов. Определеният обем предполага устойчиво стопанисване на горския фонд и не е необходимо разработване на специална програма, каквото е искането на опозицията. Общото количество на добитата дървесина за последните четири години се увеличило от 2 530 млн. куб м до 3,450 млн. куб. метра, съобщи Найденов.

Държавните горски стопанства се затрудняват от работата на определени общини, които ползват общински горски фондове, но не предлагат дърва за населението, каза земеделският министър. В Берковица, Ловеч и Смолян има много частни гори, припомни той. Безвъзмездно за приюта на отец Иван в Нови хан ще бъдат дадени 200 куб. м дървесина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.