1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Oт 1 октомври 2012 г. всички полиетиленови торбички ще се заплащат по 35 ст.

Oт 1 октомври 2012 г. всички полиетиленови торбички ще се заплащат по 35 ст.

Целта на новата мярка е да бъдат мотивирани гражданите да намалят употребата на този вид опаковки, които замърсяват околната среда

Oт 1 октомври 2012 г. всички полиетиленови торбички в магазините ще се заплащат по 35 ст. Това постановление за изменение и допълнение на Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти прие министерският съвет на заседание днес.

Постановлението цели въвеждане на продуктова такса за всички торбички, произведени от конвенционални полимерни материали и използвани от потребителите за държане и пренасяне на стоки, пише vesti.bg.

Изключение има за торбичките, които отговарят на изискванията към опаковките, оползотворявани чрез компостиране и биологично разграждане, определени с българския стандарт EN 13432.

Целта на новата мярка е да бъдат мотивирани гражданите да намалят употребата на този вид опаковки, които замърсяват околната среда с прекомерното си разпространение, и да се стимулира многократната употреба на други разновидности - текстилни, биоразградими и др.

За да се постигне по-голяма проследимост и ограничаване на нерегламентирания внос на полимерни торбички, ще се въведе задължение за лицата, които ги пускат на пазара, да докладват в Изпълнителната агенция по околна среда тези количества.

Досега продуктовата такса се плащаше само за найлоновите торбички с дебелина под 15 микрона. Първоначално таксата беше 15 ст., а от тази година бе повишена на 35 ст. Според наредбата от догодина тя ще нарасне на 45 ст., а през 2014 г. – на 55 ст.

Когато бе въведена миналата година търговците бързо преминаха на тънки торбички без дръжки и сега масово в такива се опаковат плодове и зеленчуци например.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.