1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отбелязваме за пореден път Международния ден на лешояда в Маджарово

Отбелязваме за пореден път Международния ден на лешояда в Маджарово

Акцентът ще са лешоядите и ролята им в природата - "тези, които завършват кръговрата"

С разнообразна програма, множество участници и изненади за пореден път ще отбележим Международния ден на лешояда на 2-ри септември (събота) в Маджарово. Сред включените дейности са театрална работилница, творчески ателиета, изложба и много други занимания за малки и големи. Тази година програмата ще се проведе в Градския парк като ще започне от 14ч. и ще продължи до 22ч.  Събитието се организира от Фондация „По-диви Родопи“ в сътрудничество с Община “Маджарово”.

Всяка година се опитваме да изненадваме посетителите на Ден на лешояда и гостите на град Маджарово с нови и интересни дейности. Тази година за това ще сe погрижат oт Театър “Трио”. В събота младежката част от програмата ще започне с приложно ателие, което ще предизвика сръчността на всички малки участници. В края на работилницата малките природолюбители ще си тръгнат със собствен "Мини- театър” на тема „Гора”. Тази година изненадата ще е гостуването на първия в България Театър за един зрител. Мини-спектакъл „Домът ни – Гората“ е кратка театрална форма (около 5мин.), която гарантирано ще предизвика интерес и любопитство, заради уникалността на изживяването и факта, че то се случва единствено и само за един участник.

den na leshoiada

Докато творим ще научим и повече за значението на животните за формирането на природата и екосистемите в Източни Родопи. През целия ден успоредно ще се проведат и още две не по-малко атрактивни и интригуващи работилници. От 14.00-18.00ч. за младите любители и надяваме се бъдещи защитници на дивата природа сме предвидили и занимания с горски педагог. През същото време работилницата "Кръговратът на живота" ще представи работата на еколозите и кръговрата на живота – от почвата, през през растенията, тревопасните, хищниците и лешоядите.

Ще разберем и повече за значението на редица животни и растения и ролята на вида в завръщането на дивата природа в Източни Родопи. Акцентът ще са лешоядите и ролята им в природата - "тези, които завършват кръговрата". Eкипът ни ще покаже на най-малките и по-големите любители на дивата природа как се работи с фото-капан и как те помагат за работата на еколозите.

За по-големите сме предвидили и два страхотни концерта, които ще сложат край на програмата за деня – JamBure и Иху Аху.

Следете Фейсбук събитието за повече подробности за лекциите, работилниците и дейностите.

Международният ден на лешоядите се отбелязва всяка година първата събота на септември. Денят насочва вниманието към величествените птици, към ползите от тяхната роля в природата и към заплахите, които ги изправят на ръба на оцеляването. Повишаването на информираността и ангажираността на широката общественост e ключова стъпка към тяхното опазване.

 

Програма


3 септември 2022 (събота)

 

14.00-16.00 Работилница: Направи си сам

16.00 -18.00 Театромат –Театър “Гората” за един зрител!

14.00-18.00 Занимание с горски педагог

14.00-18.00 Работилница: Кръговратът на живота

 

20.00-22.00 КОНЦЕРТИ:

20.00-21.00 JamBure

21.00-22.00 Иху Аху

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.